Beton keverési arány számítás okosan, thermobetonnal

Hallott már a könnyűbetonról, vagy thermobetonról? Ezek a kifejezések egy olyan beton alternatívát takarnak, amely kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, és ráadásul még környezetbarát is. Ebben a cikkben megmutatjuk, mire lehet használni és hogyan lehet kiszámítani a tökéletes keverési arányt.

Mi az a thermobeton és mire használható?

A thermobeton a hungarocell hulladék újrahasznosításával készülő beton adalékanyag. Mindössze cement és víz hozzáadása szükséges, és kész is a bedolgozható beton-szerű massza, amely padlásszigetelésre, padlószigetelésre, födémfeltöltésre, lejtésképézésre, kádak, medencék szigetelésére és beépítésére is kiváló alternatívát nyújt a szokásos megoldások mellett:

  • Könnyen kivitelezhető: nem szükséges szigetelési anyagokat vágni, formázni, hiszen a hagyományos lemezszigetelés helyett betonmasszaként lerakható és egyszerűen feltölthetők a gépészeti csövek közötti hézagok is. Kézi betonkeverővel és pneumatikus esztrichpumpával is bedolgozható, és könnyen beszivattyúzható nehezen hozzáférhető helyekre – és még egyenetlen felületeken is bedolgozható.
  • Jó hőszigetelő: nagy szigetelési kapacitás érhető el hézagmentes kialakítással, anyagveszteség, hulladék nélkül.
  • Könnyű, de erős: a kész thermobeton könnyű, alacsony térfogatsűrűségű (200-350 kg/m3), de nagy szilárdságú (120-340 kN/m2)
  • Környezetbarát: újrahasznosítás révén készül, beépítése során nem keletkezik szemét.
  • Kártevő-álló: nem rágja meg az egér, és nem fészkel bele semmilyen kisállat
  • Nem éghető (ellentétben a polisztirol lapokkal)
  • Páraáteresztő

3-féle thermobeton típus létezik

A thermobeton zsákos kiszerelésben kapható, egy zsák térfogata 200 liter. Három-féle típus érhető el: P200, P250 és P350 – a számok a sűrűségre utalnak, a köbméterenkénti súlyt (kg/m3) fejezik ki. Az eltérő sűrűségű thermobeton fajták eltérő projektekre ideálisak:

  • a P200-as típus például nem járható padlásfelületek szigetelésére alkalmas.
  • A P250-es thermobeton járható padlások hőszigetelésére, műanyag medencék hőszigetelő ágyazataként, illetve lemez és akril kádak ágyazataként használható.
  • A P350-es adalékanyag pedig a legszilárdabb fajta, ez födémek feltöltésére, padlók hőszigetelésére (padlófűtéses esztrich alatt), és lapostetők lejtésképzésére ideális.

Beton keverés házilag: így számítsunk beton keverési arányt

A megfelelő beton keverési arány kiszámítására több lehetőségünk is van. Vagy papírt és számológépet ragadunk, és a javasolt arányok szerint kiszámoljuk az összetevők mennyiségét, vagy használhatunk erre a célra online kalkulátort is – mutatjuk, hogyan.

A “manuális” módszer

1 köbméter könnyűbeton kikeveréséhez a következő mennyiségekre van szükség, az egyes thermobeton típusok esetén:

P200: 1 zsák (200 liter) thermobeton + 19-20 kg cement + 14 liter víz = kb. 0,95 m3
P250: 1 zsák (200 liter) thermobeton + 28-30 kg cement + 18,5 liter víz = 0,92 P350: 1 zsák (200 liter) thermobeton + 36-40 kg cement + 25 liter víz = 0,89

Eltérő mennyiségek egyenes arányossággal kiszámolhatók, a fenti arányok ismeretében.

Példa: 4 köbméter végtermékre van szükség, P250-es thermobeton felhasználásával. A fentiek alapján ismert, hogy 0,92 köbméterhez milyen arányban szükségesek a hozzávalók. A 4 köbméter ennek 4,34-szerese, tehát a hozzávalókat is ennyivel szükséges szorozni:

4,34 1 zsák (200 liter) thermobeton + 4,34 28-30 kg cement + 4,34 * 18,5 liter víz, azaz 4-5 zsák thermobeton + 121-130 kg cement + 80 liter víz.

Okosan, kalkulátorral

Szerencsére matekozás helyett egyszerűbb módszer is elérhető: egy online beton kalkulátor, amelyet kifejezetten thermobeton projektekre terveztünk: /beton-kalkulator. Ennek segítségével néhány kattintással megtudhatja, hogy X mennyiségű végtermék előállításához mennyi thermobeton adalékanyag szükséges.

Kérdések és válaszok a jó minőségű betonhoz

Az alábbiakban megválaszoljuk a thermobeton kapcsán leggyakrabban felmerülő kérdéseket:

  • 1 köbméter betonhoz mennyi cement szükséges? Ez a thermobeton típusától függően változó – egy zsák (200 liter) kiszereléshez P200-as thermobeton esetén 19-20 kg, P250-es thermobeton esetén 28-30 kg, P350-as thermobeton esetén pedig 36-40 kg cementet szükséges keverni. A P350-es típus opcionálisan még tovább erősíthető, homok hozzáadásával.

  • 1 köbméter beton hány négyzetméterre elég? Ha padlás szigetelésről van szó, akkor a hagyományos, 10 cm vastagságú hungarocell táblák helyett 14-15 cm vastagságú thermobeton alkalmazandó. Ez azt jelenti, hogy 1 köbméter thermobeton körülbelül 6-7 négyzetméteres terület teljes lefedésére elegendő.

  • Milyen hosszú a beton kötési ideje? A thermobeton 3-4 nap alatt megköt, azonban ez idő alatt fóliával szükséges védeni a gyors kiszáradástól. Nedvesítés, utókezelés nem szükséges – kötésgyorsító illetve egyéb adalékanyagok használata viszont nem megengedett.